Literair Aperitief

Prof. Herman Van Goethem,komt zijn boek " 1942 Het jaar van de stilte" bespreken. Hij is historicus, jurist en rector van de Universiteit van Antwerpen. Dit boek biedt een nieuw verklaringsmodel over de Tweede Wereldoorlog. De auteur beschrijft zijn zoektocht naar het verleden,naar de verwerking en de ontkenning van wat toen kon gebeuren.

Locatie

Borgerhout 2140 Lode Van Berckenlaan 361 C Gitschotelhof

Herman Van Goethem, auteur van "1942 Het jaar van de stilte" is tevens curator en mede-initiator van Kazerne Dossin, museum en documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten.
1942 is het kantelpunt van de Tweede wereldoorlog. Vanaf november lijden de nazi's zware nederlagen. Overal in het Westen,veranderen overheden en ambtenaren de politieke koers, ook in Antwerpen. De auteur wekt dit cruciale jaar weer tot leven. Hij schrijft een beklemmende kroniek van het dagelijks leven in de havenstad. De Joden zinken er weg in armoede en wachten af. Het stadsbestuur collaboreert met de bezetter.De politie komt in de greep van een ruige Nieuwe Orde en vanaf augustus worden de joden massaal gedeporteerd. Cruciaal is de internationale context van oorverdovende stilte en slepende onzekerheid.

Praktisch

Doelgroep
Volwassenen (+18j)
Voor wie?
Enkel leden
Prijs
Gratis
Deze activiteit is enkel voor leden

Wilt u deelnemen aan deze activiteit? Vermeld dit duidelijk wanneer u registreert.

Heeft u nog vragen? Contacteer ons.

Deelnemen

Contacteer ons voor verdere vragen.

Zin om te helpen?

Sofie vertelt over de vrijwilligers van de Gezinsbond. Over hun talenten, hun activiteiten, hun plezier en hun gedrevenheid.

Meer activiteiten